Mitchell Daudier: Remembering | En souvenir

JP Amiel & Mitchell Daudier 2007By Jean-Pierre Amiel, ASQ Senior, CQA Retired

Once upon a time in 2000, I crossed paths with a young woman, full of energy and dreams for changing our world…. Mitchell Daudier came onboard the Montreal Section Executive as our Environmental Chair… yes, a real outlook for the future back then. She became Vice-Chair in 2004 and eventually Chair in 2006 and 2007. She then took on various roles as well as planning the big event in 2010 celebrating our Section’s 60th Birthday. Throughout those years Mitchell gave so much of her time, energy and professionalism to our Section, and so very humbly. I learned that she also did this outside of “our” environment within her Haitian community. I last saw her at a section event in March 2017 in which she presented a thought provoking insight into Human Factors in Incident Investigations using TapRoot (see our Newsletter and that event’s Review). It turned out to be her last few months with us as to our chagrin, Mitchell passed away after an extended period of illness. Mitchell’s dedication and commitment to volunteering her services to professionals in the Environmental and Quality fields was exemplary. She was one of those special individuals who infused Quality and Passion into everything, and everyone she worked with.

In 2019, the Section Leadership Team voted to recognize this bubble of humanity with an Award at McGill University, her alma mater. Dr. Inteaz Alli (retired Professor and Department Chair of McGill’s Food Science and Agricultural Chemistry Dept) and Sam Weissfelner, both Montreal Section Leaders, contacted and worked with the university to create this award. Today, I am proud to say that this has finally come to fruition.

The “Mitchell Daudier Award to a student in the Food Science and Agricultural Chemistry Department, McGill University” has been created to recognize Mitchell’s invaluable contributions to the Section, and her spirit and contributions to her peers in the Environmental/Quality field. For this one-time award of $500, in her name, we have asked the University Department that it be awarded to a deserving student presently registered in the Department of Food Science and Agricultural Chemistry whose traits and adjectives used to describe Mitchell in the past serve as selection criteria: kind, supportive, good-natured, charismatic, capable, imaginative, confident, trustworthy, leader, passionate and courageous.

We look forward to meeting Mitchell’s legacy student and hopefully have that individual present us a topic at a future ASQ Montreal event.


Mitchell Daudier 2007Il était une fois en 2000, j’ai croisé une jeune femme pleine d’énergie et de rêves de changer notre monde…. Mitchell Daudier s’est jointe à l’exécutif de la section de Montréal en tant que responsable pour l’environnement… oui, une vraie perspective d’avenir à l’époque. Elle est devenue vice-présidente en 2004 et présidente en 2006 et 2007. Elle a ensuite assumé divers rôles et a planifié la grande fête de 2010 pour célébrer le 60e anniversaire de notre section. Tout au long de ces années, Mitchell a donné beaucoup de son temps, de son énergie et de son professionnalisme à notre section, et ce, très humblement. J’ai appris qu’elle le faisait également en dehors de “notre” environnement, au sein de sa communauté haïtienne. Je l’ai vue pour la dernière fois lors d’un événement de la section en mars 2017, au cours duquel elle a présenté un aperçu stimulant des facteurs humains dans les enquêtes sur les incidents à l’aide de TapRooT (voir notre Newsletter et la revue de cette soirée). Cela s’est avéré être ses derniers mois avec nous car, à notre grand dam, Mitchell est décédée après une longue période de maladie.

Le dévouement et l’engagement de Mitchell à offrir bénévolement ses services aux professionnels de l’environnement et de la qualité étaient exemplaires. Elle était l’une de ces personnes spéciales qui insufflaient de la qualité et de la passion à tout et à tous ceux avec qui elle travaillait.

C’est en 2019, que l’équipe de direction de la section a voté pour reconnaître cette bulle d’humanité avec un prix à l’université McGill, son alma mater. Le Dr. Inteaz Alli (Professeur et directeur du département des sciences alimentaire et de chimie agricole de McGill, retraité) et Sam Weissfellner, deux membres de l’exécutif de la section Montréal Section, ont contacté et travaillé avec l’université pour créer ce prix. Aujourd’hui, je suis fière de dire que cela s’est finalement concrétisé

Le “Prix Mitchell Daudier à un étudiant du département de science alimentaire et de chimie agricole de l’Université McGill” a été créé pour reconnaître les contributions inestimables de Mitchell à la section et son esprit et ses contributions à ses pairs dans le domaine de l’environnement et de la qualité. Nous avons demandé au département de l’université que ce prix unique de 500 $ soit décerné en son nom à un étudiant méritant actuellement inscrit au département de science alimentaire et de chimie agricole dont les traits et les adjectifs utilisés pour décrire Mitchell dans le passé servent de critères de sélection : gentil, solidaire, bon enfant, charismatique, capable, imaginatif, confiant, digne de confiance, leader, passionné et courageux.

Nous avons hâte de rencontrer cet étudiant(e) qui a hérité de Mitchell et espérons que cette personne nous présentera un sujet lors d’un futur événement de l’ASQ Montréal.